Sprawozdanie z działalności SU
w I okresie roku szkolnego 2019/2020

Działalność Samorządu Uczniowskiego w pierwszym semestrze roku szkolnego 2019/2020 polegała na aktywnym udziale uczniów w życiu szkoły i pracy na rzecz społeczności uczniowskiej XV Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie.
Zarząd SU został wyłoniony w wyniku demokratycznych wyborów, które odbyły się 15 października 2019 roku. W skład nowego prezydium Samorządu Uczniowskiego weszli: Paulina Romejko, Julia Kołos i Jakub Rokita. Protokolantkami zostały Joanna Machowska i Oliwia Myśko. Opiekun SU został wyznaczony przez Uczniów, po akceptacji Dyrektora szkoły – została nim p. Elżbieta Bejer – Pyciak.
Zgodnie z przyjętym harmonogramem działań w pierwszym okresie roku szkolnego 2019/2020 udało się zrealizować wszystkie przyjęte założenia, czego wymierne efekty mogli zauważyć nie tylko uczniowie czy nauczyciele, ale także rodzice uczniów odwiedzający naszą szkołę.
Działania podjęte w I okresie roku szkolnego 2019/2020:
• zrobiono wspólne zdjęcie wszystkich członków SU i umieszczono je na tablicy SU na parterze szkoły, systematycznie zmieniano wystrój tablicy w zależności od podejmowanych działań
• zorganizowano i poprowadzono „Dzień słodkości w XV LO”
• przygotowano słodkie prezenty i życzenia dla grona pedagogicznego z okazji Dnia Nauczyciela
• za zgodą Pana Dyrektora, a na prośbę SU wprowadzono na terenie szkoły szczęśliwy numerek
• zorganizowano świąteczną zbiórkę na rzecz dzieci w szpitalu w Prokocimiu
• zorganizowano dzień św. Mikołaja na terenie naszej szkoły – w ramach akcji „Święta w XV LO”
• ubrano wspólnie choinkę przed szkołą w ramach akcji „Święta w XV LO”
• nawiązano współpracę z innymi samorządami uczniowskimi i opiekunami z krakowskich szkół średnich – Liga Samorządów działająca przy UMK

Zaplanowaliśmy już działania na kolejny okres. Co mamy zamiar zrobić?

1. Walentynkową pocztę.
  2. Sprzedaż pysznych pączków w Tłusty Czwartek
  3. Pierwszy Dzień Wiosny
  4. Tydzień zdrowego żywienia – wykłady o zdrowym odżywianiu, warsztaty, spotkania, konkursy, wspólne „gotowanie”
  5. Dzień łakoci w XV LO
  6. Pożegnanie klas maturalnych
  7. Charytatywną zbiórkę wielkanocną
  8. Dzień sportu i pomoc w „Biegu po zdrowie”
    CHCESZ SIĘ WŁĄCZYĆ W NASZE DZIAŁANIA?
    MASZ POMYSŁY I CHCESZ JE REALIZOWAĆ W SZKOLE?
    ZAPRASZAMY! PRZYŁĄCZ SIĘ DO NAS!!!

Samorząd Uczniowski XV LO