poniedziałek, 26 lutego 2018 22:44

,,Tyle nas, tyle nas do pieczenia chleba …”

15 stycznia w samo południe, uczniowie klasy 2c udali się do niezwykłego miejsca – piekarni Pochlebstwo na Zabłociu, aby dowiedzieć się jak najwięcej na temat pieczenia prawdziwego chleba na zakwasie. To niezwykłe spotkanie odbyło się w ramach projektu Erazmus +, realizowanego w naszej szkole, dotyczącego dobrych i złych nawyków żywieniowych młodzieży. Poznaliśmy sympatycznych właścicieli, którzy sami od podstaw stworzyli mikropiekarnię. Po chleb o nieprzypadkowych nazwach Unitra – Telpod, Superior czy Miraculum, nawiązujących do nieistniejących już na Zabłociu fabryk, przyjeżdżają mieszkańcy nawet z odległych części Krakowa. My mogliśmy się dowiedzieć, jak powstaje ten smaczny i zdrowy chleb z mąki pszennej czy żytniej i jak niezwykły jest to proces. Każdy z uczestników wycieczki dostał świeżo upieczony bochenek. Był pyszny! Dostaliśmy również zakwas, który już stał się zaczynem domowych eksperymentów piekarniczych.

Bardzo dziękujemy Pani Marcie – właścicielce Pochlebstwa za zaproszenie, a wszystkich zachęcamy do odwiedzenia piekarni!

Beata Sobesto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *